RICAURTE, COLOMBIA

A23

RESIDENTIAL RENOVATION

2017

LOCATION

Ricaurte, Cundinamarca - Colombia

AREA

indoor 2,200 sqft

Outdoor 2,800 sqft

DESIGNERS

Switch Architects S.A.S.

 

German Bahamon - Architect

Julian Quiroz - Architect

Santiago Alarcon - Architect

CONSTRUCTION BY 

German Bahamon - Architect

PHOTOGRAPHY

German Bahamon 

Andres Bernal 

RENDERINGS

German Bahamon - Architect

WWB (WHAT WAS BUILT)

The house that we have was a one single floor house, in two levels, with an amazing view. but one of the biggest problems that we could identify was that the house was tottaly closed to the view. was kind of a beautiful like a picture, with something that was not inviting me for any relation with.

INTENTION

Thats why with this problem in front what we wanted to do is to keep the structure and the roof, and every wall that we can knock out to get more view of the lake will be get down.

LOCATION IDEA

The already built house was kind of respectful of the lake, something that is very nice but the respect was too much, what I wanted to get on this design was to bring the lake, the enviorement, the animals, the tree, the water as part of the house.

EXISTING PLAN

The house was four bedrooms, but with so many walls braking the relation between the WWB and the enviorement. also on the outside was nothing to do, I remember my client was enjoying the enviorement bringing some chairs outside in front of the lake to see the animals, just because they did not have any to use on that area.

FIRST INTENTION

The first thing what I wanted to do was to connect the lake with the house, to make the lake part of the house, and was thinking that the way to get this done was with one axis that will keep all the structure of the circulation around the house. with the propose to CONNECT as the graphic is showing bellow.

CLIENT LOOKING FOR PRIVACY

The clients were a family of 4 members, mom, dad and two sons. but what they wanted was to create a private area that apart of having the bedrooms they want to have a living and one dining where they will look for work like in his office.

On this division I found a very important connector that is the black dot on the graphic bellow, what I was thinking is that this area that are exactly the three steps to go one level down will have to be the mix of both uses that my client wanted but at the same time will have to be the critical point that I wanted to rescue as the connector between the interior and exterior space as part of the connector between the architecture and the lake.

MIX & MERGE

I took the circle as a representation of the spaces that will have everything around the house, having different experiences and activities looking for something that you use to do inside but that you will love to do outside, and making this dots like the places that will bring the people to stay more time outside than inside, more close to the lake is better.

INOUT

OUTIN

PROPOSAL